på spaning

det kommer ord också, snart, men havet distraherar och kaffet måste ju drickas - eller?


vad skulle du spara dina ord till?

In an effort to get people to look

into each others eyes more
the government has decided to allot
each person exactly one hundred
and sixty-seven words per day

When the phone rings I put it
to my ear without saying hello
in the restaurant I point
at the chicken noodle soup. I am
adjusting well to the new way.

Late at night I call my longdistance
lover and proudly say:
I only used fifty-nine today
I saved the rest for you.

When she doesn't respond, I know
she'd used up all her words
so I slowly whisper 'I love you'
thirty-two and a third times
after that we just sit on the line
and listen to each other breathe.

The Quiet World - Jeffrey McDaniel


anka till Ingela

sånt man hittar på Culture night i Dublin en lördagkväll i september


Frukost

och imorse hade jag till och med ett fin fint vykort att läsa medan jag åt!


ibland behöver man inte säga så mycket

tänkte bara berätta att fotokursen nu är igång och att den verkar helt okej, svårt att säga alltför mycket efter första gången dock. I övrigt så håller jag på att bli sjuk. Vaknade imorse med ont i halsen och har därefter bara längtat efter att gå och lägga mig igen men har istället jobbat på och lagt till huvudvärk, magkramp och nackont till förskylningssymtomen. Tänker därför gå och lägga mig tidigt ikväll och vakna frisk imorgon!


när tiden flyger iväg

Så var ännu en helg nästan över, helt sjukt vad fort det går! Hade tänkt bara ta en lugn hemmahelg, strosandes runt i Greystones och tittandes på serier på mitt rum men det blir ju sällan som man tänkt sig och lika bra är väl det (speciellt då F hade planerat att spendera helgen mysandes här hemma i huset med sin pojkvän...). Så fredag mötte jag och A upp med två spanska tjejer som också bor här i Greystones, promenerade omkring i kylan tills vi lessnade och gick och köpa något att äta innan vi vandrade hemåt igen. Fick reda på att det tydligen är en hel del au-pairer här som bara är här för nån månad och som faktiskt betalar för att få vara här. Eller de betalar för att gå i skola i Bray och för att få gå där måste de ha en värdfamilj som de även jobbar för till viss del (utan att få något betalt annat än boende och mat..), tycker nog jag och A gjorde ett bättre val där.

Sen lördag blev det två timmars promenad med migsjälv och mina tankar längs stranden. Lyckades ta mig till nästa stad söderut men gick aldrig in och tittade omkring - det får bli nästa gång. Därefter blev det lite middag och sen tåget in till Dublin där vi först och främst kollade upp vart bussen egentligen går ifrån (efter ett missöde förra helgen som slutade med att vi fick springa ikapp bussen och sen övertala chauffören om att låta oss hoppa på för att slippa vänta till 4 bussen) och sedan mötte vi upp med ett gäng tjejer från Schweiz på Hard Rock Café. Hälften av dem visade sig vara från Greystones, en från Bray och en från nått litet ställe i närheten som vi inte lyckades riktigt förstå vart det var. Pratade på och efter ett tag förlorade vi några som skulle hem med sista tåget samtidigt som några andra kom till och strax därefter drog vi vidare. Via en Guinness inne på Temple Bar till gatumusikanter längs gatorna hamnade vi tillslut på någon slags klubb där nedervåningen bjöd på livémusik och pubkänsla och resterande två våningarna var DJ och mer dans. Blev efter ett tag galet mycket folk och att ta sig till toaletten blev en konst i sig. Vid halv två var dock både jag och A rätt nöjda (eller vi kände att strax efter två skulle vi vara nöjda och ingen av oss ville då vänta till klockan 4 för att ta oss hem, lika bra att avsluta medan det fortfarande är kul) så vi gav oss ut för att försöka hitta bussen. När den väl var hittad ville han dock inte ha våra pengar - för det var sedlar och han tog bara betalt i mynt trots att det var en jämna pengar! - så vi fick springa en stund till för att köpa biljetter och sedan äntligen få komma ombord på bussen.
Skönt att komma hem i varje fall var det och dagen idag får helt enkelt bli tillägnad slöheten. Kanske en promenad för att sedan bunkra upp i sängen framför datorn och några avsnitt Californication. För imorgon börjar en ny vecka igen och då blir det även första träffen för fotokursen och förhoppningsvis ett besök på gymmet med D!


Dun Laoghaire

-
-
-
-
-
-
-
-


smakprov

snart kommer bilder från gårdagens promenad i Dun Laoghaire upp


tillbaka till verkligheten

Det blev måndag,

stressmorgon med alldeles för trötta pojkar,
borttappade strumpor och ogjorda läxor.
Massor av tvätt som skulle plockas ihop, tvättas och strykas.
sorteras och tillbaka dit den hör hemma.
Farfar som kommer förbi med tidning och efterlängtad frukost!
(Gröt m. jordgubbar & blåbär, rostat mörkt bröd och apelsin juice)
Sen håltimmar spenderandes drickandes kaffe med A,
promenerandes på okända vägar, och mer kända vägar
som förbi biblioteket.
Pratar på och helt plötsligt är klockan tid att gå hem för A,
så jag följer exemplet.
Fixar lunch och kokar te för att sedan ägna resterande tid åt 'Boktjuven'.
Alldeles för snart blir det slut på friden,
pojkarna är tillbaka (eller två plus en kompis)
Bråk om nudlar och om läxorna verkligen måste göras nu och med en gång -
JA de måste de!
Mellis avklarat och läxorna för de yngsta,
ett öga på dem - när de leker mer eller mindre vilda lekar ute i trädgården - och ett öga i Cis läxbok för att kunna hjälpa till lite där det behövs.
Samtidigt få ordning på tvätt, så uniformen är komplett inför morgondagen.
Äldsta kommer hem och middag påbörjas,
det är pastavatten som aldrig vill börja koka, ett bord som är för fullt av annat för att kunna dukas och två sorters såser.
Blir på något vis färdigt med något för lite pasta, sätter på mer medan alla äter. Skyndar iväg mittenpojken för att byta om inför fotboll och vattnet kokar över...
Slutligen allt färdigt, yngsta framför TV-spel, en iväg på fotboll och en iväg för att träffa pappa sin i 20 min.
Tiden går och går men äldsta kommer inte tillbaka
hinner städa rent minsta lilla vrå i köket,
fixa iordning på övervåningen inför kvällen och hänga tvätt.
Hinner precis ringa pappan för att kolla läget när S - efter 45 min - dyker upp.
Lättnad och irritation, då han fortfarande har massor av läxor kvar.
Försöker få yngsta att stänga av TVn för att äldsta ska kunna koncentrera sig
han blir dock galen och försöker kasta Xbox dosor och annat
- lyckas stoppa alla kast -
han förstår att han förlorat, blir ännu argare och springer upp för att stänga in sig på sitt rum.
Hör ommöblering och muttrande ord,
försöker prata men får inget svar.
Fortsätter med mitt och ser plötsligt en skamsen C stå i dörren,
frågandes om jag vill spela biljard med honom.
Därefter flyter kvällen faktiskt på,
läxor avslutas, biljard och kortspel spelas.
En bortglömd dusch skyndas och några sidor högläsning hinns på så vis med.
Tillslut är klockan 22:10 och alla är i säng
vid 22:20 är så även jag...


the mask


långa, korta, annorlunda dagar

så har ännu en vecka gått, helt galet vad tiden går fort! Samtidigt hinns det med så himla mycket varje dag så egentligen är veckorna oerhört långa, och tack gode gud för helgerna!

Har hunnit med egentid i form av promenader, springturer och stunder sittandes vid havet med en bok. Svårt att få nog av landskapet. Såg även till att åka in till Bray för att skriva in mig på fotokurs som kommer pågå 8 tisdagskvällar med start den 21. Önskar det kunde börja redan den här veckan men antar att man inte kan få allt. Ska bli riktigt roligt att göra något lite mer kreativt och förhoppningsvis blir det en bra klass med roliga människor. När den börjar kanske jag blir flitigare med kameran också, den har fått vila en del sen jag kom hit. Mest beror det på att det ofta regnar och jag ogärna blöter ner den i onödan och sen på kvällarna är den lite otymplig att ha med sig. Blir som att dra med sig en bökig och tung dejt till krogen typ som dessutom inte får bli spilld, bortnappad eller tappad under kvällen. Saknar därför min lilla kamera lite grann men då A har kamera så funkar det ganska bra ändå.
För utekvällar blir det. I torsdags var vi tillbaka till Dann's här i Greystones där det den här veckan var betydligt mycket livligare och dessutom lite folk i vår egen ålder vilket var trevligt. Bandet som spelar har världens sötaste farbror, tänk er en 70-80 årig man som är långsmal och oerhört stilren, sittandes på en stol med en trumma över knäet! Helt underbart! Efter att ha tittat lite på bandet förflyttade vi oss dock till enda lediga stolarna som fanns kvar och som råkade vara vid ett bord där ett gäng från trakten satt. Mycket trevliga typer. Pratade foto, resor, och Irland. Blev bjuden på öl och råkade spilla ut ett halvt glas whiskey - vilket gjorde att mitt smeknamn snabbt ändrades från The Swede till The Spiller.. ;) Innan vi visste ordet av det var musiken borta, klockan efter tolv och helt klart dax för oss att ta oss hem. Eller åtminstone för mig då jag har den stora turen att börja jobba klockan 07:00 varje morgon...
På fredagen efter en dags arbete åkte pojkarna till pappa och F till pojkvän och jag kunde spela hög musik medan jag gjorde mig iordning för att möta upp med D och åka in till Bray. Där beger vi oss efter en snabbvisit i hennes lägenhet ner mot hamnen för Martellos. Möter på vägen några idioter som skäller ut oss för att jag inte gav honom ögonkontakt när jag gick förbi. Kunde inte låta bli att börja skratta och ropa tillbaka för att fråga om han verkligen ansåg sig själv vara så viktig. Väl nere på puben sitter vi en bra stund och bara iaktar folk. Det är allt ifrån Barbie-liknande 20-åringar, äldre par, medelålders gäng, och tjejer som måste fått hjärnsläpp när de klädde på sig (eller möjligtvis fastnat med klänningen i en dörr på väg ut och inte märkt att hälften försvann.. Jo några 'vanliga' typer fanns det väl också, några få sådär.
Hamnar tillslut inne på ett av discona där vi möter en Greystones kille från Dann's som lovar att fixa taxi tillbaka till Greystones när de stänger. Det blir dans, skratt och kortare och längre konversationer med diverse mer eller mindre roliga typer. Mestadels roliga och trevliga faktiskt. Sen tänds lamporna, vi hittar igen pojken med taxin och är på väg hemåt - med ett problem taxin gör inte som vi sa åt den och åker upp i Bray för att släppa av D utan åker raka vägen mot Greystones.

Utdrag ur Taxi-konversation:
D - Jag trodde ni sa att ni kunde åka upp i Bray och släppa av mig?
Kille mittemot - Ja men det är ju det vi håller på med, vi är ju fortfarande i Bray ser du väl?
D - eh nä, vi åkte precis ut ur Bray...
K m - vart är du ifrån?
D - Tyskland men jag bor i Bray
k m - okej men jag är faktiskt härifrån och vi är fortfarande i Bray lille vän
D - så varför står det välkommen till Greystones på skylten vi passerar just nu?
k m - öh....

Fick i varje fall komma av på Church road tillslut och D fick uppleva den konstiga känslan av att återigen sova i sitt gamla hem.
Vaknade tidigt på lördag och följde D till bussen för att sedan fördriva dagen med ingenting göra. Kollade på första avsnittet av ' Lite sällskap ' som visade sig var mycket bra. Förhoppningsvis kan jag lyckas följa den härifrån. Efter ett tag kom dock sms från A och 'göra sig iordning' proceduren var igång igen för att vid 6 tiden åka in till Dublin. Där mötte vi upp ett gäng andra au-pairer (och två tjejer från Österrike som bara var där på semester). Majoriteten var spanska men det var även en från Frankrike och en från Tjeckoslovakien (och snälla be mig inte att försöka uttala eller ens stava hennes namn...). Smått galna men väldigt roliga och snart var vi alla nio ute på Dublins gator. Tappade bort nån här och nån där men lyckades då och då vara allihopa. Jag och A hamnade en stund vid bordet som tillhörde en svensexa (men han som skulle gifta sig skymtade bara förbi ibland) där de flesta visade sig vara polacker men bosatta på Irland av någon bra anledning jag inte kommer ihåg - jobb mest troligt. Blev dock iväg dragna efter en stund då vi tydligen skulle byta ställe. Gick vilse men kom in någonstans där vi hitta igen åtminstonde två av de andra 6 tjejerna. Jag kände av sömnbristen och slog över till att bli riktigt trött och vid tolvsnåret hade jag lätt kunna lagt mig under ett av borden för att sova en stund. Valde dock att istället vila ögonen på en av sångarna som spelade och lyckades hålla mig vaken. A visade sig också vara lite trött - eller bara snäll - och sa ja till att försöka ta oss hem. Vilket visade sig vara svårare än vi trodde. Sprang två varv runt Trinity College innan vi helt plötsligt såg bussen åka förbi men som tur var stanna i ett trafiklyse. Lyckades efter lite övertalning få komma ombord och efter en 50 minuter eller så var vi äntligen hemma.
Och idag, då tänker jag göra så lite som möjligt!


***

"I knew who I was this morning,

but I've changed a few times since then"


familjens fyrbenta vän

han är liten vit och krullig och kallas för Polo. Största fritidsnöjet är att stå vid glassdörrarna och skälla på fåglar/smådjur/fantasifigurer men gillar även att bli kliad lite på magen. Han är ingen Zorro men så nära jag kan komma för tillfället.


bara så ni vet

upptäckte idag att städerskan som kommer in en gång i veckan städar i högklackat och jeans - det ni!


hur jag bor

- utsikt från mitt fönster
- från dörröppningen, rakt fram två fåtöljer och en bokhylla
- min underbara säng, som har ett helt underbart täcke
- mittemot sängen finns garderob, byrå, TV och lite sånt dock lite stökigt för tillfället...


100 anledningar att älska Sverige; nr 96 fjällvärlden

foto: Ingela Persson


100 anledningar att älska Sverige; nr 97 Lars Winnerbäck

en vemodig Lasse med en gitarr sjungandes svenska toner - behövs mer förklaring än så?


äkta irländskt regn

Så var första veckan över och det känns som att jag redan varit här i evigheter!

Idag kom första regnet och innan dess har vädret har varit som en förlängning av sommaren och mycket har hunnits med. Efter lite intro och mjukstart de första dagarna har jag nu listat ut vad som förväntas av mig och tycker själv att jobbet funkar helt okej. Pojkarna är för det mesta bra, men sen är de ju som sagt pojkar så lite stök och bök får man räkna med och ärligt så tycker jag nästan det är lite kul för det händer lite. Dessutom påminner det lite om när jag själv var liten och hade alla dessa underbara syskonbråk..
Dock har jag ju inte bara jobbat. 'The Happy Pear' har besökts en del, mycket mysig coffee shop (underbara brownies!!) som även kallas 'The Happy au-pair' fick jag lära mig. Även en annan coffee shop har provats med D, väldigt mysig uteservering men man fick fåglar som flög omkring och försökte äta från borden på köpet vilket i min mening inte var det trevligaste.
De som följt facebook vet även att en av Greystones pubarna prövades i torsdags. Bra livemusik, god guinness men något hög medelålder. Hittade några trevliga typer dock som vi satt och pratade med och sen kom även de som spelat och hängde lite innan vi blev utslängda för att de ville stänga.. A fick prova sångarens gitarr och han försökte i sin tur köpa mitt 'flickan-med-ballongen'-halsband - jag sa nej. Innan vi gick lämnade han kommentaren;
'Om jag inte varit gay skulle du varit perfekt'
visste inte riktigt vad jag skulle svara på nå sånt så slängde ur mig något jag inte längre kommer ihåg. Var en intressant och rolig kväll i varje fall!
I fredags kollade vi in Bray (närmast liggande stad) och letade upp college för lite kursinformation inför hösten. Lutar åt att det blir Fotokurs 8 veckor eller Teckenspråk 10 veckor varje tisdag. Skulle vara skoj, lagom lättsamt och möjlighet att träffa lite mer folk. Vore skoj om man kunde få ihop ett litet gäng så man kan hitta på lite längre resor och så tillsammans. Har tittat lite på Galway litegrann för en eventuell weekend tripp, får väl se vad det blir. Mer tid i Dublin måste det också bli för ja, det är så mysigt! Dessutom kanske jag ska vara en duktig medborgare och leta upp ambassaden för att kunna rösta... Var där igår och strosade omkring hittade en underbar vintageaffär med klänningar, kappor och sånt dit jag absolut måste tillbaka när jag har pengar att spendera!
Sen på kvällen testade jag och A utelivet i Bray, men sista tåget hem gick 12 så blev inte så länge.. Bra musik men inte direkt något dansgolv utan bara sittplatser, kanske att de drar igång senare får återkomma och testa igen. Lite skönt att komma hem tidigt dock, och extremt skönt att inte behöva kliva upp en speciell tid imorse! Lite sömn är inte riktigt min grej. Höll på att somna när jag och två av pojkarna tittade på film i fredags och så fort jag fått dom i säng somnade jag själv - klockan var inte ens tio...!
Nu vet ni lite i varje fall, får duga för nu ska nämligen ringa mina kära föräldrar för att prata lite svenska !